Puutossalmi - Maaseutukylä Kallaveden äärellä Puutossalmi - Maaseutukylä Kallaveden äärellä

Puutossalmi on n. 600 asukkaan maaseutukylä Etelä-Kuopiossa Kallaveden rannalla. Puutossalmen rekisterikylänkylän lisäksi Puutossalmen kyläyhdistyksen alueeseen kuuluvat  myös Ritisenlahden ja Hirvimäen kylät.

Kylämaiseman hallitseva elementti on suuren Kallaveden vesistön läheisyys ja
maaseutumaisen väljä asutusKylällä on toimivia maatiloja ja pienyritystoimintaa.
 
Kylätalo toimii kylätoiminnan keskuksena. Kiinteistön omistaa Kuopion kaupunki, joka  on vuokranut sen Puutossalmen kyläyhdistykselle. Kylätalolla ja sen pihapiirissä on
puitteet monipuoliselle harrastus-, liikunta- ja kulttuuritoiminnalle. Kylätaloa on myös mahdollista vuokrata niiin  yksityisten kuin yhdistyskäyttöön..
 
Puutossalmen  lapset käyvät alakoulua naapurikylällä Hiltulanlahdessa. Yläkoulut ovat Petosella ja Kuopion keskustassa. Kuopion torille on matkaa kylätalolta vain  n. 20 km.
 
Puutossalmen erikoisuus on manteretta ja Soisalon saarta yhdistävä lossi. Lossin seutu on maisemallisesti kaunis alue. Kesäisin Kioski Kiritupa lossin rannassa palvelee niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin.
 
Kyläyhdistys tekee yhteistyötä niin kylän sisällä kuin myös Etelä-Kuopion kylien (EKY ry) ja kaupungin kanssa. Puutossalmella toimivat Martat, metsästysseura, lähetyspiiri, 4H-kerho ja Maa- ja kotitalousnaiset. Yhteistyötä tehdään sopuisasti.
 
Puutossalmi on yksi EKY:n perustajakylästä ja sen jäsen. Kylältä on edustaja EKY:n
hallituksessa. EKY on kylien tärkeä linkki yhteistyössä Kuopion kaupungin suuntaan.
 

- Teksi mukaeltu kyläsuunninitelmasta 2013, Rahunen, 18.2.2013-